19 משפחות התאגדו יחדיו בכדי למצוא פתרון מגורים הולם עבור ילדיהם הלוקים בתסמונת, וחיפשו קרקע לרכישה בעיר מכילה שתהיה קשובה לצרכיהם המיוחדים.
התוצאה: בניין רב קומות מפואר ברמת-גן, המאפשר לדיירים ליהנות מאיכות חיים גבוהה, תוך מתן תכנית אישית טיפולית, ובמקביל מעודד את המתגוררים בו,
המתקשים בין היתר ביצירת קשרים חברתיים, להשתתף בפעילות חברתית
ברחוב חיבת ציון ברמת-גן הוקם לאחרונה בית חיבת ציון, פרויקט מגורים ייחודי וראשון מסוגו בארץ לבוגרים עם תסמונת אספרגר. בבית מתגוררים 19 דיירים בגילאי 45-30, כשלכל דייר דירה מאובזרת משלו, תעסוקה ותכנית כללית יומית המותאמת לצרכיו הייחודים ומלווה על ידי מדריכים ואנשי טיפול. בתכנון הבית הושקעה מחשבה רבה ולצד חללי המגורים הפרטיים, ניתן למצוא בו חדר אוכל וחללים משותפים כדוגמת סלון, חדר מוזיקה וספרייה, לטובת עידוד פעילות חברתית והפיכת הדיירים לקהילה. כך, מספק הבית מגורים באיכות חיים גבוהה ומרחב אישי לכל דייר, תוך מתן מיטב התנאים להתפתחות אישית, ובמקביל מעודד את המתגוררים בו, המתקשים בין היתר ביצירת קשרים חברתיים, להשתתף בפעילות חברתית מלאת תוכן.
בית חיבת ציון נחנך בטקס חגיגי ומרגש במעמד ראש עיריית רמת-גן, סמנכ"ל בכיר וראש מינהל מוגבלויות במשרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים, גדעון שלום, נשיאת שק"ל, ליהיא לפיד ובכירים נוספים מעמותת שק"ל, עו"ד איציק סבתו, מנהל קרנות הביטוח הלאומי, פרופ' שלמה מור יוסף, מנכ"ל הביטוח הלאומי לשעבר, עו"ד דודי גילת, יו"ר עמותת חיבת ציון, יוזמי הפרויקט וכמובן – דיריי הבניין.
לכל אחד יש זכות לחלום
"אנשים עם צרכים מיוחדים זכאים לחיים של כבוד, פרטיות, ביטחון, קביעות ויציבות כמו כל אדם אחר, ובית שכל אחד היה רוצה לעצמו ולמשפחתו", מספרת ישראלה הירשברג, אמא של רן המתגורר בבית, "זה מה שעמד לנגד עיננו כאשר חשבנו על בית לחיים".
היוזמה הייחודית להקמת הבית נולדה מתוך צורך אמתי של הורים, חברים בעמותת "חיבת ציון" להבטחת צרכיהם של בוגרים עם תסמונת אספרגר. במשך 15 שנה חיפשו ההורים אחר פתרון מגורים הולם לילדיהם בערים שונות בישראל. הם התאגדו מתוך דאגה עמוקה לעתיד ילדיהם ורכשו קרקע ברמת-גן, במטרה להקים בניין רב קומות שישמש בית קבע לבוגרים. ההורים ביקשו סיוע מעיריית רמת-גן, שנענתה בחיוב ובהמשך חברו למשרד הרווחה והמוסד לביטוח הלאומי. להפעלת הבניין נבחרה עמותת שק"ל, המקדמת שילוב של אנשים עם מוגבלויות בקהילה.
בכדי להתאים את הבית באופן מיטבי לצרכי הדיירים, ההורים וילדיהם נפגשו עם נציגים ממשרד האדריכלים "טהירו" שתכנן את הבניין. חזון התכנית קרם עור וגידים ולבקשת המשפחות הוקמו יחידות דיור בעלות חללים פרטים מצומצמים יותר, על חשבון ריבוי שטחים רחבים משותפים.
ראש עיריית רמת-גן: "לכל אדם באשר הוא אדם הזכות לקיים חיים תקינים ונאותים. בית חיבת ציון מאפשר לדיירים מגורים פרטיים ואיכותיים, לצד מרחבים משותפים שיאפשרו להם להיטמע בקהילה ויותר מכל – להרגיש שווים בין שווים. אני רוצה להודות להורים הפעילים שהם החולמים, היוזמים והמוציאים לפועל של פרויקט חשוב זה ולכל הגורמים שחברו יחד בכדי לממש את צרכי הדיירים. אני גאה לעמוד בראש העיר רמת-גן שמקדמת בתחומיה מיזם ראשוני וייחודי מסוגו וכולי תקווה כי ערים אחרות יעתיקו את מודל זה וירתמו למען אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים".
קלרה פלדמן, מנכ"ל שק"ל: "מדובר במודל חדשני ופורץ דרך של דיור בקהילה בשותפות מלאה של הדיירים וההורים ואנחנו מקווים כי נצליח לשכפל מודל זה לבניינים נוספים".
הורה לילד המתגורר בפרויקט: "לאחר השקעה רבה נולד פרויקט המגורים שיעניק בית לחיים עבור הילדים שלנו. 19 משפחות התאגדו יחדיו וחיפשו מקום מרכזי, אך שקט, בעיר סבלנית שתהיה קשובה לצרכי הילדים. לשמחתנו, העיר רמת-גן והעומד בראשה פתחו את הדלת עבורנו וקיבלו בברכה את היוזמה. אנחנו גאים להוביל פרויקט חדשני מסוג זה מודים לכל העוסקים במלאכה".