אדם שמוגדר על ידי המדינה כסיעודי זכאי להטבות מסוימות אך דורש גם טיפול רפואי. היות ולנו כילדים להורים מבוגרים יש המון אחריות על הנושא, כדאי לדעת במה בדיוק מדובר
עלייה בתוחלת החיים היא בעלת השלכות משמעותיות על התא המשפחתי. בין היתר, ילדים להורים מבוגרים מגלים כיום את המשמעות של הגדרת אדם כמצב סיעודי ואת חשיבות המעורבות האישית שלהם בשמירה על זכויותיו. בנוסף, מומלץ להכיר את הפתרונות הקיימים לבעיות יום יומיות ובמידת הצורך לבחור חיתולים למבוגרים או מוצרי ספיגה אחרים שישפרו את תחושת הנוחות שלהם.
קודם כל, כדאי לדעת שהמדינה מגדירה אדם כסיעודי על פי קריטריונים קשיחים: כל אדם שלא יכול לבצע בעצמו לפחות 3 מתוך 6 פעולות יום יומיות בסיסיות, בהן אכילה ושתייה, הליכה, קימה ושכיבה, לבוש והתפשטות, שליטה בצרכים ושימוש בשירותים. פעולות אלו מכונות ADL וזה המבחן שעורך המוסד לביטוח לאומי בשביל לבדוק האם ואילו זכויות יש לאדם סיעודי.
שנית, המדינה קובעת שכל אדם תשוש נפש, כגון חולה אלצהיימר או דמנציה, חייב בהשגחה צמודה. זה למעשה הופך תשושי נפש לסיעודיים על פי החוק על אף שהם יכולים למלא את הפעולות היום יומיות כפי שהוגדרו במבחן ADL. בכל מקרה, האחריות לטיפול באדם סיעודי מוטלת בראש ובראשונה על המשפחה.
איזה סיוע אפשר לקבל?
הסיוע שמספקת המדינה עבור מבוגרים שמוגדרים במצב סיעודי הוא חלקי בלבד. לשם השוואה, הסיוע מתבסס על קצבה מביטוח לאומי ומתמיכה כספית נוספת של משרד הבריאות. את התמיכה ניתן לקבל רק לאחר בדיקת מצבם הכלכלי של החולה ובני משפחתו ולא באופן אוטומטי – אפילו לאחר הגדרת ההורה כסיעודי.
מבחינה כספית, עלויות הסיעוד מגיעות ל-7,000-10,000 ש"ח לחודש לאדם במצב סיעודי שעדיין נמצא בביתו, ולסכומים של עד 20 אלף ש"ח לאדם המאושפז במוסד סיעודי. היות והמצב הסיעודי כשלעצמו עלול להימשך שנים רבות, העלויות המצטברות מגיעות לסכומים של מיליוני שקלים.
בחירה נכונה של ביטוח וחברת סיעוד
כפי שאפשר להבין, האחריות על טיפול בהורה מבוגר היא של הילדים והמשפחה. זה מתחיל עם דברים בסיסיים כמו התאמת מוצרי ספיגה, רכישת הליכון ויציאה לפעילויות מחוץ לבית, אך כולל גם ביקור אצל רופאים, רכישת תרופות ומימון ניתוחים. בין לבין, אחת הדרכים להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של כניסת ההורה למצב סיעודי היא להפעיל את פוליסת הביטוח.
כמו כל פוליסת ביטוח אחרת, גם בחירה של ביטוח סיעודי עלולה להיות משימה מורכבת. הפתרון הוא להתייעץ עם אנשי מקצוע ולבחון את הפוליסות הקיימות באופן אובייקטיבי גם לפי מדדי שירות של משרד האוצר. לבסוף, צריך לבחור חברת סיעוד שתלווה את ההורה ולקבל עליה המלצות. כך ניתן לשפר את איכות החיים של ההורים ולמנוע החמרה במצבם.