צבירת נקודות תעבורה עלולה להוביל לסוגים שונים של עונשים, כולל פסילה מנהלית של רישיון נהיגה. תקנות התעבורה מאפשרות ביטול חלק מהנקודות במקרים מסוימים, בהתאם לנסיבות, וחשוב להכיר את האפשרויות השונות ולנצל אותן במידת הצורך.
המרת נקודות לאזהרה בלבד
אופציה אחת של ביטול נקודות תעבורה היא באמצעות המרת העונש לאזהרה. דרך זו רלוונטית בעיקר לנהגים ותיקים עם עבר תעבורתי נקי יחסית. חשוב לזכור שהמטרה העיקרית של שיטת הנקודות היא הרתעה מפני ריבוי עבירות, גם אם הן לכאורה קלות. אצל מי שנוהג בכבישים כבר שנים רבות ואין לו היסטוריה בעייתית, השיקול הזה פחות משמעותי, ולכן סיכויי ההצלחה טובים.
פנייה לבית משפט לתעבורה
דרך פעולה אפשרית נוספת היא פנייה לבית משפט לתעבורה בבקשה לבטל את עונש הנקודות. אופציה זו מתאימה למקרים שבהם התנהלות השוטרים אינה עומדת בכל הכללים והתקנות. הטלת ספק בתפקוד השוטרים בשטח רלוונטית גם למקרים שבהם בעזרת עו"ד נהיגה בשכרות אינה מובילה לעונש חמור, למשל כאשר תפעול הינשוף לא היה תקין. כשאכן יש פגם באופן עבודת השוטרים, ניתן בדרך זו להוביל לזיכוי ולכן הנקודות מתבטלות.
הסדר טיעון מקל
אסטרטגיה אחרת שיוביל עורך דין מנוסה היא הסדר טיעון מול התביעה המשטרתית. הסדר מתאים מוביל להרשעה בעבירה קלה יותר מזו שהאדם מואשם בה, ולכן יתווספו למאזנו פחות נקודות (ובחלק מהמקרים העונש יהיה קנס בלבד, ללא נקודות).
ההבדל עשוי להיות משמעותי: צבירה של 12 נקודות מחייבת מעבר קורס נהיגה נכונה, מי שצוברים 24 נקודות נדרשים לעבור שני קורסים, ואילו מי שמגיעים ל-36 נקודות נאלצים להיפרד מרישיון הנהיגה לשלושה חודשים.
על צבירה של 36 נקודות פעמיים תוך שש שנים העונש כבר חמור במיוחד: פסילה מנהלית של רישיון נהיגה לתשעה חודשים, ללא חידוש אוטומטי. כלומר, בתום תשעת החודשים הנהג או הנהגת נדרשים לעבור מחדש תיאוריה וטסט, וגם להתייצב במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
בהתאם, ביטול נקודות תעבורה הוא מטרה חשובה. עו"ד מאיה שפירא אלקריף כבר סייעה לנהגים ונהגות במצבים שונים לבטל נקודות וכך להימנע מעונשים חמורים מדי.