צוואה נחשבת לדרך הבטוחה ביותר כדי לדאוג לחלוקת העיזבון של המנוח בהתאם לרצונו החופשי. החוק במדינת ישראל מכיר ב-4 סוגים שונים של צוואות, כאשר הרשם לענייני ירושה במשרד המשפטים אחראי על ביצוען.
מהי צוואה?
צוואה היא מסמך הצהרתי בכתב, זהו מסמך בעל תוקף משפטי מחייב. הצוואה מסדירה את נושא חלוקת העיזבון שהותיר אחריו המנוח לאחר מותו. כאמור, החוק בישראל מכיר ב-4 סוגי צוואות – צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה. כמו כן, החוק מאפשר לבני זוג לערוך צוואה הדדית, למעשה זו צוואה משותפת המאפשרת לבני הזוג לקבוע כי הרכוש לאחר מותו של אחד מבני הזוג יעבור לבן הזוג שנותר בחיים.
סוגי הצוואות הקיימים בחוק
החוק הישראלי מכיר ב-4 סוגי צוואות, אין הגבלה על מספר הצוואות שאדם יכול להשאיר אחריו, אך הצוואה האחרונה והמאוחרת היא התקפה והיא מבטלת את הצוואות הקודמות לה. מומלץ לכל אדם לערוך צוואה כדי למנוע סכסוכים בין היורשים, להגן על בני הזוג, להסדיר את חלוקת העיזבון בהתאם לרצון המוריש וכדומה.
החוק הישראלי מכיר בצוואות הבאות:
- צוואה בכתב יד – צוואה בכתב יד כתובה כולה על ידי המוריש וחייבת להיות חתומה בחתימתו בכתב יד. סעיף 19 לחוק הירושה קובע כי צוואה בכתב יד חייבת לשאת את תאריך עריכת המסמך, יש לכתוב את התאריך בכתב יד בלבד.
- צוואה בפני עדים – צוואה בפני עדים נעשית גם היא בכתב, המסמך חייב לשאת תאריך וחתימה של המצווה בפני שני עדים. סעיף 20 לחוק הירושה קובע כי המוריש חייב להצהיר בפני העדים כי זו צוואתו, העדים נדרשים לחתום על הצוואה כדי לאשר את נוכחותם במעמד עריכת הצוואה. מומלץ לנסח צוואה בפני עדים בעזרת עורך דין מנוסה כדי להימנע מטעויות העלולות להביא לפסילת הצוואה לאחר מותו של המוריש.
- צוואה בפני רשות – צוואה בפני רשות מאפשרת למוריש להורות את צוואתו בעל פה או בכתב בפני שופט בבית המשפט, בפני הרשם לענייני ירושה, בפני נוטריון ובפני חבר בבית הדין הרבני.
- צוואה בעל פה – צוואה בעל פה נקראת גם בשם צוואת "שכיב מרע". סעיף 23 לחוק הירושה קובע כי אפשרות זו קיימת רק במקרה שהמוריש נמצא על סף מוות או רואה את עצמו במצב זה, למשל חייל היוצא לקרב. יש לבצע את הצוואה בעל פה בפני שני עדים השולטים בשפת המוריש, ולאחר מכן העדים צריכים לרשום את הצוואה כזיכרון דברים, לחתום על המסמך, לכתוב מהן הנסיבות שהביאו לעריכת הצוואה ולהפקיד את המסמך אצל הרשם לענייני ירושה. לצוואה מסוג זה יש תוקף לחודש.
הכתבה באדיבות עו"ד יוסי ברקוביץ המתמחה בתחום צוואות וירושות, מקרקעין, מיסוי ועוד. עו"ד ברקוביץ מציע שירות מקצועי ללקוחות בארץ ובחו"ל, משרדו ממוקם במרכז המסחרי בסביון.