כסף הוא משאב חיוני, ואפילו חיוני מאוד, בעולם של ימינו. בהתאם כולנו עובדים קשה, ואפילו קשה מאוד, כדי שיהיה לנו כסף – אבל מצד שני במקרים רבים הוא גם מתבזבז מהר מדי. איך בכל זאת אפשר לחסוך סכומי כסף נאים לטווח ארוך וכך לממש מטרות שמצריכות השקעה גדולה יחסית? 5 ההמלצות הבאות יעזרו לכם.
1. לרשום כל הוצאה
אחת הטעויות הנפוצות היא לחשוב שרק הוצאות גדולות מובילות לבזבוז כסף. בפועל, במקרים רבים דווקא הוצאות קטנות, כאלה שכלל לא שמים אליהן לב, עלולות להצטבר לסכום משמעותי ולחבל בניסיון לחסוך. התיעוד חייב להיות מפורט, כשלצורך זה ניתן להיעזר באפליקציות ייעודיות אם כי גם קובץ אקסל פשוט יעשה את העבודה.
אגב, מומלץ להנחיל את העיקרון הזה גם לילדים (החל מגיל מסוים כמובן, ומרגע שהם מתחילים לקבל דמי כיס או תקציב שבועי / חודשי קבוע). בדרך זו הם יתרגלו להיות מודעים להוצאות שלהם מיד כשהם הופכים לצרכנים בעצמם כך שמדובר באחד העקרונות המשמעותיים ביותר של חינוך פיננסי לילדים.
2. להגדיר מטרות
כשיש מטרות ברורות של תכנון תקציב משפחתי – לטווח ארוך, בינוני וגם קצר יחסית – קל יותר לחסוך. כך למשל אפשר להחליט שעד הקיץ אנחנו חוסכים 5,000 ש"ח לטובת טיול מהנה בחו"ל ואפילו לפתוח פיקדון ייעודי בבנק למטרה זו. באופן טבעי מטרות גדולות יותר כמו רכב, שיפוץ, דירה וגם חיסכון לילדים או הגדלת הפנסיה יובילו לחסכון משמעותי יותר.
3. DIY
בכל פעם שתכינו לעצמכם ארוחה במקום לאכול במסעדה או להזמין משלוח – תחסכו כסף. אם תעברו להתאמן בבית או בפארק הקרוב במקום להירשם לחדר כושר, תחסכו כסף (מומלץ כן להתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום לפני שבונים תוכנית אימונים). באופן דומה כל פעולה שתוכלו לעשות בכוחות עצמכם במקום לשלם למישהו אחר שיעשה זאת בשבילכם תחסוך לכם כסף – והסכומים עשויים להצטבר לכדי סכום משמעותי.
4. תנו לכסף לעבוד בשבילכם – אבל בזהירות
מוצרי השקעה לטווח בינוני וארוך – קרן השתלמות, פוליסת חיסכון, קופת גמל להשקעה – הם דרך נהדרת להגדיל את היקפי החיסכון ובמקביל לאפשר לכסף שכבר צברתם לייצר כסף נוסף בזכות התשואות של אותם מוצרים. יתרון חשוב אחר הוא הטבות המס שמעניקה המדינה לחוסכים בדרך זו, כך שמדובר באופציה משתלמת מאוד.
5. אתם באמת צריכים את זה?
לפני שאתם שולפים את כרטיס האשראי בחנות, או לוחצים על כפתור השלמת העסקה באתר אינטרנט כזה או אחר, תעצרו לרגע אחד ותשאלו את עצמכם שאלה פשוטה: אתם באמת צריכים את זה. נסו לענות בכנות, ואם התשובה היא כן ענו בפירוט על עוד שאלה: למה אתם צריכים את זה?
אם אין לכם תשובה טובה לשאלה הזו, אולי אתם לא צריכים את זה באמת – ועדיף לחסוך את הכסף למטרות ראויות יותר.