כולנו מכירים את היתרונות הרבים של שמירה על כושר ושגרת אימונים בריאה. יחד עם זאת, תרגילי כושר רבים מפעילים לחץ על מפרק כף היד ועלולים לגרום לפציעות מיותרות. הדרך הטובה ביותר להימנע ממצבים אלו היא מודעות ושמירה על המפרקים כחלק משגרת האימון. במאמר זה תוכלו לקבל מידע שימוש על השכיחות של פציעות ספורט במרפק כף היד, על סוגי הפציעות הללו ועל דרכים יעילות לטפל בפציעות ולמנוע אותם.
פציעות ספורט נפוצות במפרק כף היד
פציעות בכף היד ובפרק כף היד מהוות כ25% מכלל פציעות הספורט והן נפוצות ביותר בקרב אתלטים מקצועיים ומתאמנים חובבים. התערבות מוקדמת היא המפתח לטיפול בפציעות אלו, לכן הכרת הסימנים והסימפטומים יכולה להשפיע באופן משמעותי על זמן השיקום ומידת ההתערבות הרפואית הנדרשת. פציעות נפוצים במפרק היד הן:
- שבר: שבר במפרק היד יכול להגרם כתוצאה מפגיעה טראומטית בעצם כגון, נפילה או פגיעה ישירה בעת האימון. השבר הנפוץ ביותר הוא שבר ב"עצם הסירה" הנמצאת קרוב לאגודל. לעיתים שבר זה לא גורם לכאב משמעותי או סימנים חיצוניים, לכן חשוב להתייעץ עם גורם מקצועי במקרה של מכה או נפילה.
- מתיחת רצועות: רצועות שורש כף היד הן רצועות גמישות וחזקות המחברות בין עצמות כף היד. נפילה או שימוש יתר במסגרת אימון כגון, הרמת משקולות, תרגילי כח ואתלטיקה קלה, עלולות לגרום להיחלשות של הרצועות, מתיחה ואף קרע. המתיחה או הקרע יגרמו לרוב לנפיחות, כאב במגע ובכיפוף שורש כף היד.
- דלקת גידים: עומס המופעל באופן חוזר על אזור כף היד עלול לגרום לדלקת. הסימפטומים כוללים כאב ורגישות בצד מפרק היד, מתחת לאגודל.
טיפול בפציעות מפרק היד
- שבר: לאחר זיהוי השבר יש לבצע קיבוע בסד לפרק זמן של בין 6-20 שבועות. במקרים מסוימים נדרש ניתוח לקיבוע העצם. בכל מקרה, מומלץ להתחיל טיפולי פיזיותרפיה מוקדם ככל האפשר ועל פי הנחיית הרופא המטפל על מנת לשמור על טווח התנועה ביד הפצועה.
- מתיחת רצועות: מתיחה או קרע ברצועות דורשות מנוחה מלאה בגבס או בסד לפרק זמן של 4-6 שבועות. במקרים קשים נדרשת גם התערבות כירורגית. ניתן לזרז את הריפוי על ידי עיסוי מקומי של האזור הפגוע, על פי הדרכה של הגורם המטפל.
- דלקת גידים: הטיפול בדלקת הוא לרוב שמרני ודורש מנוחה, קירור של אזור הפגיעה, תרופות להקלה על הכאב ותרגילי פיזיותרפיה לכף היד לזירוז ההחלמה.
מניעת פציעות
אם אתם חשים לפעמים אי נוחות במפרק היד בעת ביצוע תרגילי יוגה, הרמת משקולות או כל תרגיל אחר בו מופעל לחץ על כפות הידיים, כדאי שתפנו תשומת לב מודעת לשמירה על מפרק כף היד כחלק משגרת האימונים.
שלבו תרגילי גמישות למפרקי הידיים לפני העמסת משקל הגוף, חזקו את שרירי האמה על מנת לחזק את המפרק, שימרו על מפרק יציב ככל האפשר בעת ביצוע תרגילים והכי חשוב, תנו למפרק היד זמן מנוחה בין תרגיל לתרגיל.
אז בין אם אתם מתאוששים מפציעה, חווים חוסר נוחות או מרגישים מצוין, נסו להקשיב לגוף ולכאבים שלכם ולשמור על מפרק כף היד במהלך האימון.