כדי להינשא דרושה מן הסתם הסכמה. לעומת זאת, הליך גירושין יכול להיפתח גם ביוזמת צד אחד בלבד. למעשה ניתן לפתוח תיק גירושין ברבנות באופן חד צדדי, אפילו מבלי ליידע את הצד השני. יחד עם זאת יש מספר דגשים חשובים שכדאי לקחת בחשבון לפני הצעד הזה, והם מפורטים כאן בכתבה.
אסטרטגיה מדויקת
כשגבר או אישה מגיעים למסקנה שהנישואין כבר לא מספקים את המצופה מהם, ושאין היתכנות אמיתית לשיקום הזוגיות, המסקנה המתבקשת היא להתניע הליך גירושין. חשוב להדגיש שזהו הליך מורכב מטבעו, אשר מערב גם סוגיות כספיות ואם יש ילדים גם לגביהם נדרשות החלטות מדויקות. בהתאם כל פעולה, כולל פתיחת תיק גירושין חד צדדי, חייבת להתבצע רק לאחר גיבוש אסטרטגיה מדויקת. כך למשל הבחירה איפה לנהל את התביעות השונות הכרוכות בגירושין, בבית דין רבני או בבית משפט לענייני משפחה, עשויה להשפיע במידה ניכרת על תנאי הסדר הפרידה.
עילה רלוונטית
פתיחת תיק גירושין חד צדדי היא אופציה שכל אדם רשאי לממש, אבל מומלץ לעשות זאת רק כשיש עילה רלוונטית. בין העילות האפשריות לפתיחת התיק באופן חד צדדי: אי קיום יחסי אישות (עקב מום גופני או חוסר רצון של אחד הצדדים), חוסר יכולת להביא ילדים לעולם, אלימות של אחד הצדדים (כולל אלימות מילולית), התמכרות מכל סוג שהוא אשר פוגעת בחיי הנישואין, בגידה וגם מצב שבו האישה גורמת לבעלה שלא לקיים את המצוות הוא עילה אפשרית.
איך פותחים תיק גירושין באופן חד צדדי?
פתיחת התיק ברבנות היא פעולה טכנית, אבל גם מהותית. בפן הטכני יש לשלם אגרה, ולצרף צילום של תעודת הנישואין ושל הכתובה, וכן צילום תעודת זהות. כמו כן נדרש מילוי טופס שבו מפרטים את הנכסים של בני הזוג ומידע רלוונטי נוסף. בשלב זה ניתן לבחור אם לכרוך בתביעת הגירושין גם תביעת מזונות, תביעת חלוקת רכוש ותביעת משמורת. לכן זוהי גם פעולה מהותית, ומומלץ להתייעץ עם טוען רבני מנוסה.
הטוען הרבני עזרא לוי אמון על הובלת הליכי גירושין, כולל כאלה שנפתחים עם פתיחת תיק חד צדדי, מתוך תחושת שליחות ועל בסיס קשב מלא לכל מי שזקוק לעזרה והכוונה מקצועית.