כאשר מדובר בפרויקט תמ"א 38, מדובר בפרויקט אשר בכדי לממש אותו בבניין מגורים כזה או אחר, הרי שיש צורך בהסכמה של רוב הדיירים עבור חלקים שונים שבו ולהסכמה של כלל הדיירים עבור החלק המרכזי שבו. מכיוון שיש חלק מרכזי מאוד בפרויקט זה הדורש את הסכמתם של כלל הדיירים, הרי שבעצם על דייר שמתנגד, יכול להטיל וטו על הפרויקט כולו. אם מדובר רק בדייר אחד אשר מתנגד לתכנית תמ"א 38 אשר עתידה להניב לא מעט דברים חיוביים עבור כלל השכנים, הרי שניתן לטפל בכך לא פעם אף בתביעתו של אותו הדייר.
התנגדות לתכנית תמ"א 38
כיום, על מנת שתכנית תמ"א 38 תקבל אישור, הרי שהיא דורשת שרוב דיירי הבניין יסכימו לשלבי התכנית השונים. כך למשל: למימוש התוכניות הנוגעות לחיזוק הבניין, יש צורך ברוב של 51 אחוזים מדיירי הבניין, למימוש התכניות של הרחבת הדירות הקיימות, יש צורך בהסכמה של 60 אחוז מהשכנים ועבור הוספת דירות חדשות בבניין המגורים, יש צורך באישור של כלל הדיירים. כלומר, דייר אשר מתנגד לשלבים הראשונים של הפרויקט, איננו יובא בחשבון אם הוא איננו מהווה את הרוב, אולם, כאשר מדובר בתוספת דירות למבנה אשר דורשת את הסכמתם של כלל הדיירים, התנגדותו של הדייר יכולה לטרפד את העסקה כולה.
תיקון 2 לחוק המקרקעין לשמת 2008
כאמור, עד שנת 2008, כל דייר אשר היה מעוניין לטרפד את עסקת התמ"א, היה יכול לעשות זאת באמצעות הבעת התנגדות לשלב בתכנית הנוגע להוספת דירות מגורים חדשות בבניין. אולם, מכיוון שהושמעה ביקורת בגין העובדה שדייר אחד יכול לטרפד עסקה שלמה שיכולה להיות טובה מאוד עבור כלל הדיירים, הרי שנוסף תיקון לחוק המקרקעין, אשר מורה כי אם יש אישור של 80 אחוזים מהדיירים לשלב בתכנית הנוגע להוספת הדירות, הרי שהתכנית תאושר. כיום, החוק מורה כי אם יש רוב של 66 אחוזים מהדיירים לביצוע תכנית תמ"א הכוללת בה את הוספת הדירות החדשות בבניין המגורים, הרי שהתכנית יכולה לקבל אישור, במידה ו66 האחוזים מהדיירים קיבלו את האישור של מפקח על רישום המקרקעין.
האם ניתן לתבוע דייר יחיד המתנגד לתמ"א 38?
אחד מהמקרים אשר שמעו עליהם לא מעט בתקשורת לגבי דייר סרבן, התרחש בשנת 2012 ברחוב סירקין בגבעתיים. במקרה זה, בשל התנגדות של דייר אחד, פרויקט שמטרתו הייתה הריבה ובנייה מחדש של בניין המגורים בהתאם לתמ"א 38 התבטל. שאר דיירי הבניין אשר נתנו את הסכמתם לפרויקט, הגישו תביעה כנגד אותו הדייר שסרב. העילה לתביעה הייתה שהדייר פגע בביטחון של הדיירים על ידי התנגדותו לפרויקט זה, שכן, בשל ההתנגדות של אותו הדייר, הדיירים נותרו לגור במבנה אשר לא מוגן בצורה הרמטית מפני סכנות שונות כגון: רעידת אדמה. הדיירים דרשו פיצויים כספיים מאותו הדייר. במקרה אחר בראשון לציון, על אף שדייר התנגד, לאחר שהדיירים פנו לפיקוח, הוחלט הפרויקט יתממש למרות התנגדותו של הדייר. ניתן לתבוע כיום דייר שמתנגד לפרויקט בעילה שהתנגדותו של הדייר פוגעת בביטחון הדיירים. איום בתביעה על דייר המתנגד לביצוע פרויקט תמ"א ובעת הצורך אף הגשת התביעה, זוהי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם התנגדותו של דייר אחד לפרויקט זה.
המאמר נכתב ע״י עורך דין התחדשות עירונית – דניאל גולשה 052-3896263