סביר להניח שרובנו שמענו לא מעט על המונח "תכנון ערים". למרות שחלק ניכר מן הקוראים כנראה שלא עוסק בתחום או לא ממש מכיר אותו לעומקו, לפניכם מדריך קצר שיתמצת את התחומים המשפיעים על הסביבה והנוף העירוני בעזרת הסברים על מונחים מרכזיים ודוגמה מוחשית.
רמת גן – דוגמא לעיר מתפתחת בכל הקשור לפיתוח סביבתי
רמת גן היא דוגמה מצוינת לעיר מתפתחת, המתאימה את עצמה בעיקר לצורכיהם המשתנים של תושביה. פרויקטים רבים כמו תמ"א 38, ופינוי ובינוי בשכונות רבות במרכז העיר, מביאים עמם בשורה של קדמה והתחדשות המתבססת בין היתר על אוכלוסיה מגוונת.
הפרויקטים נועדו גם לשפר את תנאי המגורים של התושבים, להציע סביבה נאותה ונוחה יותר ולהפוך את העיר כולה למותאמת בצורה מדויקת לתושביה.
בפרויקטים כאלו, חברות המתמחות בתכנון ערים וסביבה, נכנסות לרזולוציות עמוקות יותר, הבוחנות לעומק כיצד לתכנן סביבה מותאמת לצורכי התושבים של האזור לצורך אספקת פתרונות רלוונטיים ויעילים.
מושגים שכדאי לכם להכיר
תכנון ערים ואזורים הוא תחום המתמקד בכמה מישורים חברתיים וכלכליים: שכונות, מועצות אזוריות, כפרים, קיבוצים או מושבים.
בניגוד למה שרבים חושבים, תכנון ערים ואזורים אינו חופף לאדריכלות ולכל מה שמתקשר לעיצוב אורבני או עיצוב נוף. מה שכן, הוא מתמקד בסביבה הרחבה יותר ופחות נכנס לפרטים הקטנים.
הנה כמה מן המושגים מעולם תכנון הערים זה שכדאי לכם להכיר:
- תכנון ואסתטיקה – הכוונה היא לתכנון הערים תוך התייחסות לזהות המקומית של האזורים שלהם: למורשת של האזור, להדגשת הנוף העירוני, לתרבות ההיסטורית והאמנותית, להולכי הרגל ואפילו לעידוד עליית כלי תחבורה ירוקים על הכבישים. ערים הידועות כמטופחות ואסתטיות, הן ערים שנעשתה בהן אינטגרציה סביב מערכות הפיתוח השונות, תוך הגבלת שימוש בסגנונות וחומרי בנייה שונים ונקיטה בכל אמצעי הבטיחות.
- תכנון ובטיחות – לא מעט ערים חשופות לסכנות שונות; עקב שיטפונות, מזג אוויר קיצוני וימי מלחמה ערים רבות חוות נזקים אדירים בתשתיות, לכן חלק גדול מהן מעדיפות להשקיע בתשתיות בטוחות יותר בסביבות מגורים בעיקר ודואגות להפחית את הסכנות הצפויות, על ידי שילוב מרכזי חירום ודרכי הימלטות נגישות במקומות אלה. כאשר מדובר בפשיעה למשל, אפשר להפחית זאת על ידי תכנון מרחב אישי גדול יותר ובאופן כללי גם להתייחס לצורכי התושבים המקומיים ליצירת תחושה אמתית של בית.
- תכנון ותחבורה – צפיפות מקום מסתמכת בין היתר על נתונים סטטיסטיים המודדים את כמות כלי הרכב שנוסעים באזור מסוים.. תכנון נכון ואסטרטגי יציג תכנית מפורטת לפיתוח תחבורה ציבורית בסמוך לסביבות מגורים, אזורי מסחר ותעשייה והצגת תכנית כיצד למקם מבנים נמוכים באזורים רחוקים יותר. בערים בהם התחבורה סואנת ברוב שעות היום, רשויות רבות נוהגות לפתח תשתיות תחבורה נוספות כמו רכבת קלה, רכבות תחתיות ועוד.