שאלה העולה לא אחת בהקשר של צבירת נקודות משרד הרישוי היא כיצד ניתן לבטל נקודות משרד הרישוי והאם הדבר כלל אפשרי. ביטול נקודות משרד הרישוי יתאפשר באמצעות מגוון דרכים משפטיות על ידי עו"ד תעבורה כאשר בסיום ההליך ככל ויצלח, יתבטלו הנקודות העומדות לצד העבירה והנהג לא ידרש לביצוע אמצעי תיקון מטעם משרד הרישוי.
מהן נקודות משרד הרישוי וכיצד צוברים אותן
נקודות משרד הרישוי הן למעשה נקודות המופיעות לצד מרבית עבירות התנועה במדינת ישראל ומצטברות לחובתו של הנהג בהתאם לתקופת הצבירה הרלוונטית לו. כך לדוגמא, לצד עבירת שימוש בטלפון נייד ירשמו לנהג 8 נקודות ובעבירה של חציית צומת באור אדום 10 נקודות. שיטת הניקוד בעבירות תעבורה מחלקת את צבירת הנקודות לשתי תקופות שונות עיקריות. תקופה ראשונה עד שנתיים ימים ככל והנהג יצבור עד 22 נקודות. תקופה שנייה 4 שנים ככל והנהג יצבור 22 נקודות ויותר. ישנן תקופות צבירה נוספות אשר העונשים בגינן חמורים יותר אך לצורך מאמר זה לא נציינן.
מדוע חשוב לטפל בנקודות משרד הרישוי
טיפול בנקודות משרד הרישוי חשוב ומשמעותי שכן בהעדר טיפול משפטי מקצועי, עלול הנהג לצבור מספר רב של נקודות אשר יחייבו אותו באמצעי תיקון שונים לצורך חידוש רישיון הנהיגה. ניתן לומר כי כאשר הצטברו 12 נקודות על הנהג לבצע קורס נהיגה בסיס, היה וצבר 24 נקודות יצטרך לבצע קורס נהיגה נכונה. כאשר נהג צובר 36 נקודות ויותר, רישיון הנהיגה שלו יפסל לתקופה של 3 חודשים ועליו יהיה לבצע אמצעי תיקון שונים לצורך חידושו. טיפול משפטי נכון והולם, יכול למנוע הטלת סנקציות על ידי משרד הרישוי. מסיבה זו, מומלץ לכל נהג לטפל בנקודות משרד הרישוי ויפה שעה אחת קודם.
ביטול נקודות משרד הרישוי באמצעות בקשה להישפט
עם רישום דו"ח התנועה, עומדת לכל נהג הזכות להגיש בקשה להישפט בגין הדו"ח תוך 90 ימים ממועד רישומו. לאחר הגשת הבקשה להישפט, תשלח משטרת ישראל לנהג הזמנה לדיון בבית משפט לתעבורה ועל הנהג יחד עם עורך דינו יהיה להתייצב באולם בית המשפט. במסגרת הדיון המשפטי ועוד קודם לכן, תהיה לעורך הדין של הנהג הזדמנות לשוחח עם התביעה המשטרתית ולשכנעה כי אין די ראיות להרשיע את הנהג במיוחס לו. לאחר סיומו של המשא ומתן, יגיע עורך הדין של הנהג להסדר טיעון עם התביעה המשטרתית במסגרתו תמחק העבירה המקורית המיוחסת לו ובמקומה תרשם עבירת תנועה ללא ניקוד. תיקון העבירה המיוחסת לנהג תסייע לו לשמור על רישיון הנהיגה שלו ותמנע ממנו את הצורך בביצוע אמצעי תיקון שונים מטעם משרד הרישוי.
ביטול נקודות באמצעות עתירה לבית משפט
כאשר אנו מייחסים את המונח עתירה לבית משפט בהקשר של נקודות משרד הרישוי אנו מתכוונים בעיקר לשני היבטים עיקרים רלוונטיים:
- הגשת בקשה להארכת מועד להישפט לבית משפט לתעבורה. כאשר נקודות משרד הרישוי נכנסו לתוקף ומופיעות בתדפיס הנקודות של הנהג, הדרך היחידה לבטל את הנקודות הקיימות היא פניה לבית משפט לתעבורה בבקשה להארכת מועד להישפט. במסגרת הבקשה, יש לשכנע את בית המשפט כי הדו"ח לא התקבל אצל הנהג מסיבות אשר אינן תלויות בו. ככל ובית המשפט יקבל את הבקשה, יוארך המועד להישפט והניקוד יתבטל עד קיום דיון בדוח עצמו.
- עתירה מנהלית לבית משפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהלים. כאשר סבורים כי שגה משרד הרישוי בחישוב תקופת צבירת הנקודות לנהג סלולה הדרך לפנות בעתירה מנהלית לבית המשפט בבקשה להורות למשרד הרישוי לשנות את החלטתו. יש לשים לב כי מדובר בהליך משפטי יקר ומורכב הדורש הכוונה ויעוץ של עורך דין תעבורה.
התמודדות עם נקודות משרד הרישוי ניתנת במספר אופן ודרכים. ככל ועושים זאת עוד בשלביו הראשונים של רישום הדו"ח, ניתן לעשות זאת בקלותו וביעלות. טיפול בנקודות משרד הרישוי בשלב מאוחר, עלול להיתקל בקשיים משפטיים ובירוקרטיים.