Site icon מקומון רמת גן

איתור צוואה – איך אפשר לאתר צוואה?

פטירתו של אדם אהוב היא תקופה רגשנית ומאתגרת, שלעתים קרובות מלווה בהמון אחריות משפטית שכן במקרים רבים מי שנפטר מותיר אחריו נכסים וכספים אותם יש לחלק בין היורשים החוקיים. בתוך כל הנושא הזה ישנה חשיבות רבה לנושא הצוואה ובמאמר זה נתעמק באיתור הצוואה ובצורך לכתוב אותה, הזמן והדרך לעשות זאת וגם נבחן מהן האפשרויות שעומדות בפני המשפחה והיורשים כאשר אין צוואה בנמצא – האם היא חייבת להיות אצל עורך צוואות או רשם הירושה, או שהיא יכולה להיות גם במקומות אחרים?

קרדיט – Canva

מתי יש צורך לאתר צוואה?

איתור צוואה הופך הכרחי כאשר אדם נפטר. צוואה היא מסמך משפטי המתאר את רצונותיו של המנוח בעניין חלוקת נכסיו בעיקר וההבנה האם קיימת צוואה ותכולתה חיונית מכמה סיבות – הצוואה מפרטת כיצד יש לחלק את נכסי המנוח בין היורשים והמוטבים. ללא צוואה, העיזבון עשוי להיות כפוף לכללי הירושות, מה שעלול להוביל לתוצאות בלתי צפויות. אם לנפטר היו ילדים קטינים, בצוואה ניתן לקבוע אפוטרופוס, המבטיח את טובת הילדים וגידולם לפי העדפותיו של המנוח. כמו כן, צוואות שמות לרוב מנהל עיזבון האחראי על ניהול העיזבון, תשלום חובות והקפדה על ביצוע הוראות הצוואה והיא יכולה גם לכלול הנחיות ובקשות חשובות של המנוח לפני פטירתו, למשל לגבי תרומות לצדקה, משאלות לבו והנחיות לגבי סידורי הלוויה.

כיצד יש לאתר צוואה?

בישראל לא כל הצוואות מופקדות אצל רשם הירושה. אמנם מומלץ להפקיד שם צוואה לשמירה, אך אנשים רבים בוחרים שלא לעשות זאת. במקום זאת, הם עשויים לשמור את צוואותיהם בכספת אישית, אצל עורך דין אשר עורך צוואות כדין, או אפילו בבתיהם. החוק בישראל מכיר בתוקפן של צוואות שאינן מופקדות, בתנאי שהן עומדות בקריטריונים מסוימים: כדי שהצוואה תהיה תקפה, עליה להיות חתומה על ידי המוריש (עורך הצוואה) ומתוארכת. מדובר בדרישה בסיסית, ללא קשר למקום שבו נשמרת הצוואה. שני עדים חייבים גם לחתום על הצוואה, המאשרים כי ראו את המוריש חותם עליה וכי לדעתם המוריש היה שקול באותה עת.

אמנם ניתן לשמור צוואה בבית, אך חיוני ליידע אדם מהימן על מיקומה. אחרת, הצוואה עלולה לא להתגלות, ולהוביל לסיבוכים. אנשים רבים מפקידים את צוואותיהם בידי עורך דין אשר עורך צוואות כדין או נוטריון, שיכול לשמור אותם במקום בטוח, פעולה זו מבטיחה שהצוואה תהיה נגישה בקלות בעת הצורך.

מה קורה כשאין דרישה לצוואה?

בישראל, אם קיימת צוואה אך איש לא דורש אותה לאחר פטירתו של המוריש, החוק קובע תנאים מסוימים שבהם ניתן לראות את הצוואה כפסולה: אם המוריש לא היה בר דעת או בהשפעה בלתי הוגנת בעת עריכת הצוואה, ניתן לערער עליה ולהכריז עליה כפסולה, אם יש ראיות לזיוף או שינוי  בצוואה, ניתן לערער עליה ולבטל אותה, אם הצוואה חסרה את חתימות העדים הנדרשות, ייתכן שהיא לא תוכר כתקינה ואם מתגלה צוואה עדכנית יותר, היא בדרך כלל מחליפה כל צוואה קודמת.

איתור צוואה בישראל הוא צעד קריטי בטיפול בענייניו של נפטר. בין אם הצוואה מופקדת ברשם הצוואות, נשמרת במקום בטוח או מוחזקת על ידי עורך דין צוואות – הבטחת קיומה ותוקפה חיונית לחלוקה צודקת של הנכסים ולהגשמת רצונות המוריש.

Exit mobile version