Site icon מקומון רמת גן

פותחים שערי פרנסה: מהי חלת מפתח ולמה אופים אותה דווקא עכשיו?

מנהג עתיק שמתעורר בכל שנה מחדש אחרי פסח: חלת מפתח – החלה שפותחת שערי ברכה, פרנסה וישועות. איך היא נראית, מה הסגולה שבה, ומה סיפורו של המנהג?

אם שמעתם על חלת מפתח ולא ידעתם במה מדובר – זה בדיוק הזמן להכיר. בשבת שאחרי חג הפסח, רבים בישראל ובעולם היהודי כולו אופים חלה מיוחדת בצורת מפתח – מנהג עתיק שמלווה תפילה חרישית לפתיחת שערי פרנסה וברכה לשנה החדשה.

מחפשים מתכון לחלת מפתח? לחצו כאן >> https://www.datili.co.il/?p=13727

בצק לחלת מפתח. צילום: חדשות דתילי

מה זה בעצם חלת מפתח?

חלת מפתח היא חלה הנאפית בצורה המזכירה מפתח – בין אם בעיצוב של כל החלה, בין אם על ידי סימון מפתח בשומשום או בצק, ובין אם באמצעות מפתח פיזי שמוחבא בתוכה במהלך האפייה (ובמקרים מסוימים – אפילו מפתח מארון הקודש).

את החלה אוכלים בליל שבת שלאחר הפסח, המכונה גם "שבת מברכין" של חודש אייר. זהו מנהג שמכיל לא רק מסורת אלא גם סמליות עמוקה: אחרי שבעה ימים של מצות, כשנפתחים שערי החמץ מחדש – מבקשים גם שייפתחו שערי השפע והפרנסה.

מה מקור המנהג?

למרות שמקורו של המנהג לא מופיע בגמרא או בדברי הפוסקים, הוא מוזכר בכמה מספרי החסידות והמנהגים – למשל בספר אוהב ישראל לרבי מאפטא, ובדברי החסידים רבי פנחס מקוריץ והמגיד מקוז'ניץ.

בין ההסברים שניתנו:

חלת מפתח. צילום: חדשות דתילי

איך מכינים חלת מפתח?

אין הלכה מחייבת, וכל אחד לפי מסורתו:

ומילה לסיום:

גם אם אין מקור הלכתי מחייב, מנהגי ישראל נובעים מהלב. ובימים שבהם כולנו כמהים לשערים פתוחים – ברוח, בפרנסה, בבריאות ובישועה – אולי דווקא חלת מפתח קטנה, שנאפתה באהבה ובתפילה, יכולה להיות הדרך שלנו לומר: אנחנו מאמינים.

שנזכה כולנו לפתיחת שערים של טוב וברכה. אמן.

Exit mobile version