בין אם מדובר בפרילנסר או בעסק, כל ישראלי שיש לו הכנסות מחו״ל או שמתכנן לקבל הכנסות מחו״ל, צריך לדעת שהכנסות אלה עשויות להיות חייבות במס בישראל. כדי להבין מהן חבויות המס בגין הכנסה מחו״ל, יש להבחין בין סוגי ההכנסה השונים.
למעשה, כפי שיוכל להסביר לכם כל רואה חשבון לחברות, כל מקור הכנסה מחויב במס שונה וחלים עליו סעיפים מפורטים שונים. בנוסף, לכל אחד מסוגי ההכנסה בחו״ל יש חובות דיווח (או אי דיווח) משלו, ואי דיווח עלול לגרור קנסות ועונשים.
כשמדובר בשיעורי מס בגין הכנסה מחו״ל, שיעור המס יהיה דומה לשיעור המס עבור אותו סוג הכנסה שמופק בארץ. יחד עם זאת, כאשר ההכנסה שלכם מחו״ל היא ממדינה שחתמה על אמנת מס עם מדינת ישראל, כדי למנוע כפל מס. כלומר, המס ששילמתם כבר בחו״ל יקוזז מתשלום המס שנדרש מכם לשלם בישראל.
אגב, לפי החוק תושב ישראל יקבל זיכוי בגין מס ששילם בחו״ל, רק אם מדובר בהכנסה שהופקה מחוץ לגבולות המדינה.
דיווח על הכנסות ונכסים מחו״ל
התקנות העוסקות בענייני תשלומי מס משמשות במונח ׳יחיד׳, כאשר:
- יחיד הוא תושב אם מרכז חייו הוא בישראל. כלומר, אם הוא שהה לפחות 183 ימים בארץ במהלך שנת המס הנוכחית.
- יחיד הוא תושב ששהה בארץ לפחות 30 ימים במהלך שנת המס הנוכחית וסה״כ ימי שהייתו בישראל בתקופה זו ובשנתיים הקודמות, היו לפחות 425 ימים.
דיווח על טופס 5329 ב
טופס 5329 ב, נועד למילוי פרטים על הכנסות ונכסים מחו״ל. את הטופס יכול להגיש כל ישראלי יחיד שמקבל הכנסות מחו״ל שאינן מעסק, בנסיבות כגון:
- השכרת מקרקעין
- ריבית
- דיבידנד
- זכיות והימורים
- רווח הון (כמו ניירות ערך זרים ו/או ישראליים)
- בעל מניות מהותי בחברה בחו״ל
שימו לב גם לסעיף ה׳ בטופס 5329 ב: ״זכויות בחבר בני אדם זר״ – שמצריך מילוי טופס 150 – ״הצהרה על החזקה בחבר בני אדם זר״.
את הבקשה ניתן להגיש בסניף הקרוב לכתובת המגורים שלכם, ובהמשך לבקשה, לבצע את התשלום הנדרש באמצעות שובר מספר 352/351 בסניף הדואר או במחלקת הגבייה במשרד השומה.
עסקאות בינלאומיות
לגבי מיסוי עסקאות בינלאומיות מיסוי זה משלב בין: דיני מיסוי בישראל, דיני מיסוי במדינה זרה, דיני מיסוי במקרה שקיימת אמנה בינלאומית עם המדינה הזרה. המיסוי הבינלאומי קובע מי תהיה המדינה שתוכל על פי חוק לגבות מיסוי מהיחיד או העסק, בגין הכנסותיו. המיסוי הבינלאומי פועל לפי הכלל שקובע כי הטלת המס על אדם, לוקחת בחשבון את רוב הזיקות הקושרות אותו למדינה אשר גובה ממנו את המס מתוקף החוק. וכך, ככול שזיקת האדם למדינה מסוימת היא רבה יותר, כך תוכל מדינה זו לקבל זכות חוקית לגבות האדם מס בגין הכנסותיו.