אנשים רבים סובלים מדיכאון הגורם לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי שלהם ובאיכות חייהם. הדיכאון עלול לגרום לקשיים בעבודה ובקריירה, לקשיים חברתיים ומשפחתיים, לבעיות בזוגיות ועוד. מי שסובל מדיכאון קליני חש חסר ערך והוא עשוי לחוות ייאוש רב, חוסר הנאה מדברים שונים וחוסר תקווה. כדאי לדעת כי יש סוגים שונים של דיכאון והתופעה באה לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות, ולתופעה יש תסמינים מוכרים שיכולים להיות פסיכולוגיים והתנהגותיים ו/או תסמינים גופניים.
מהו דיכאון קליני?
דיכאון נחשב לתופעה שכיחה באוכלוסייה, ואחת מכל חמש נשים ואחד מכל עשרה גברים יחוו את התופעה בשלב מסוים בחייהם. הדיכאון מוגדר כהפרעה פסיכיאטרית השייכת לקבוצת ההפרעות במצב הרוח, ובמקרים בהם חווים מצב רוח ירוד וחוסר עניין בפעילויות היומיום לאורך תקופה הנמשכת מעל שבועיים – המטפל סובל מדיכאון קליני.
לפי הסטטיסטיקה מדובר בתופעה נפשית נפוצה, וכאחד מכל עשרה ישראלים יחווה דיכאון בשלב מסוים בחייו, ויש הסובלים מדיכאון קליני הגורם לירידה ניכרת בתפקוד היומי בעבודה, בשעות הפנאי, בחברה ובמשפחה.
לדיכאון הקליני יש תסמינים שונים, התסמינים העיקריים של התופעה הם:
- חוסר אנרגיה ורצון לעשות דברים שונים.
- מצב רוח ירוד הנמשך מעל שבועיים.
- הפרעות שינה.
- הפרעות אכילה.
- קשיי ריכוז, זיכרון והקשבה.
- חוסר תפקוד ותחושות אשמה.
- בכי ותחושת ייאוש.
- תפקוד מוטורי איטי מהרגיל.
- מחשבות על מוות והתאבדות.
- תחושה של חוסר ערך עצמי.
- חוסר שקט פנימי.
- ירידה בחשק המיני (במקרים מסוימים יכולה להיות עלייה).
דרכי טיפול בדיכאון קליני
את הטיפול לדיכאון הקליני מתאימים רק לאחר אבחון מקצועי ושלילת בעיות אחרות. יש סוגים שונים של דיכאון ,למשל דיכאון לאחר לידה, לכן הטיפול חייב להתאים לתופעה ולתסמינים שהמטופל חווה.
האבחון נעשה על ידי פסיכיאטר מוסמך ומנוסה, תהליך האבחון כולל שיחות עם המטופל ובני משפחתו. הטיפול המומלץ כיום מבוסס על שילוב בין תרופות נגד דיכאון לבין טיפול קוגניטיבי התנהגותי. יש שיטות טיפול מתקדמות המיועדות למצבים של דיכאון קליני כמו טיפול בגזעי חשמל (ECT), גרייה מגנטית (EMS), קטמין ואסקטמין.
סוגי דיכאון
יש סוגים שונים של דיכאון:
- דיכאון מג'ורי – אחד מסוגי הדיכאון השכיחים ביותר, נקרא גם דיכאון יוניפולרי, והתסמינים העיקריים הם בכי רב, ייאוש, חוסר תפקוד, חוסר עניין בדברים שגרמו בעבר להנאה, הפרעות שינה ואכילה ועוד.
- דיכאון בי פולרי – ידוע גם כמאניה דיפרסיה והפרעה דו קוטבית, הדיכאון בא לידי ביטוי בתסמינים הנפוצים של הדיכאון הקליני בשילוב תסמינים של מאניה כמו פעילות ודיבור יתר, מיעוט בשעות השינה ועוד.
- דיכאון פסיכוטי – מעבר לתסמיני הדיכאון המוכרים האדם חווה מחשבות שליליות קיצוניות, תחושות אשמה קשות, שמיעת קולות ועוד.
- דיכאון לאחר לידה – תופעה שכיחה בקרב נשים לאחר לידה, ניתן להתאים טיפול תרופתי.
הקשר בין דיכאון לחרדה
הקשר בין תופעת הדיכאון לתופעת החרדה ידוע עוד מהמאה הרביעית לפני הספירה לאחר שהיפוקרטס הצביע על הקשר בין שתי התופעות. הסטטיסטיקה והמחקרים העדכניים בעולם הרפואה מצביעים על קשר הדוק וישיר בין התופעות, ולמעשה כ-67% מהאנשים הסובלים מדיכאון חווים גם חרדה, כאשר החרדה מתאפיינת בחוסר שקט כללי, בהתפרצויות זעם וכעס, בסף גירוי נמוך ועוד.
אדם הסובל מדיכאון קליני מתמשך עלול לסבול גם מתסמיני החרדה. הנתונים מוכיחים כי כ-20% מהמטופלים המאובחנים בדיכאון קליני סובלים גם מחרדות קשות, לכן חשוב לעבור אבחון מקצועי כדי להתאים טיפול מיטבי לאדם.